ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΜΑΤ, ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΤΑΞΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑ
Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε παρακολουθήσει μια ένταση της αστυνομοκρατίας και της καταστολής:
- Το χτύπημα της αστυνομίας και των ΜΑΤ στη διαδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό στις 7-10 που οδήγησε σε συλλήψεις και τραυματισμούς δεκάδων αγωνιστών.
- Τα πειθαρχικά που περνάνε δύο φοιτητές του ΕΚΠΑ και απειλούνται με διαγραφή με βάση τα περιστατικά του περασμένου Μαίου στην Νομική (στον ένα μάλιστα αρνούνται να δώσουν την βεβαίωση περάτωσης σπουδών και δεν τον αφήνουν να πάρει πτυχίο!)
- Την εκκένωση της κατάληψης του ΦΣ Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ τα ξημερώματα στις 14/10 ημέρα γενικής απεργίας και η σύλληψη των 15 φοιτητών που βρίσκονταν μέσα.
- Την παρουσία της ΟΠΚΕ στο χώρο της πανεπιστημιούπολης του ΕΚΠΑ οπού βρίσκονται σε κατάληψη με απόφαση των Φοιτητικών τους Συλλόγων το Φυσικό και το Βιολογικό.
- Την ασφυκτική παρουσία και τρομοκρατία των ΜΑΤ στην φοιτητική διαδήλωση στις 16-10
Τα παραπάνω περιστατικά ούτε «τυχαία» είναι ούτε πρόκειται να σταματήσουν. Αποτελούν κόμματι της πολιτικής της φασιστικοποίησης που προωθεί το σύστημα έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα αντιδραστικό κλίμα για να προωθήσει την επίθεση του και να καταστείλει κάθε αντίδραση! Το χτύπημα της διαδήλωσης της Παλαιστίνης φανερώνει το πόσο ενοχλημένο είναι με της διαδηλώσεις αλληλεγγύης.
Αυτή η κατάσταση δεν είναι τυχαία ειδικά αν λάβουμε υπ’ όψιν μας τις διάφορες αντιδραστικές εξελίξεις. Η εξαρτημένη ελληνική κυβέρνηση στηρίζει το κράτος τρομοκράτη του Ισραήλ. Το χτύπημα της διαδήλωσης ήταν μια πολιτική απόφαση. Δεν μπορούν να βλέπουν το λαό και τη νεολαία να αγωνίζεται στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού και ενάντια στα σχέδια γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαου και τα εφιαλτικά σχέδια ΗΠΑ και ΕΕ για την περιοχή. Ήταν ένα μήνυμα ενάντια σε όποιον αγωνίζεται.
Ούτε όμως τα χτυπήματα στις σχολές και τους Φοιτητικούς Συλλόγους είναι μεμονωμένα περιστατικά. Από τις αρχές της περυσινής ακαδημαϊκής χρονιάς είναι δηλωμένη η πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις πρώτες διαγραφές φοιτητών. Ο νόμος Κεραμέως του 2022 που έφερε τις διαγραφές και τις επέκτεινε και ως πειθαρχική ποινή ενισχύθηκε από το νόμο Ζαχαράκη που ψηφίστηκε το καλοκαίρι που καθορίζει τόσο τον τρόπο εφαρμογής τους όσο και σχέδια ασφάλειας, τουρνικέ, κάμερες, πειθαρχικά, φρονηματικές διαγραφές, «εισαγγελείς πανεπιστημίων» και πολλά άλλα.
Τα πειθαρχικά των συναδέλφων μας στο ΕΚΠΑ (των οποίων η απόφαση αναμένεται τις επόμενες μέρες) δείχνουν πως το σύστημα και η κυβέρνηση θέλουν να εφαρμόσουν τις διαγραφές και δεν θα κάνουν πίσω αν δε βρούν απέναντί τους ένα μαζικό και αποφασισμένο φοιτητικό κίνημα. Το σπάσιμο της κατάληψης στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ, η σύλληψη και η παραπομπή σε δίκη 15 συναδέλφων μας θέλουν να μας τρομοκρατήσουν. Να δείξουν, όπως και οι διώξεις των εκπαιδευτικών, πως όποιος αγωνίζεται θα καταστέλλεται. Παράλληλα οι συλληφθέντες, με βάση και το νομικό πλαίσιο που έχει επιβληθεί, απειλούνται και με την εφαρμογή του νόμου Ζαχαράκη. Δηλαδή με πειθαρχικό, αναστολή φοίτησης, ακόμα και διαγραφή. Θέλουν να βγάλουν στην παρανομία τους Φοιτητικούς Συλλόγους και τα μέσα πάλης μας. Για αυτό έσπασαν την κατάληψη που αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου της Αρχιτεκτονικής. Για αυτό έχουν περάσει μια σειρά νόμους που καταργούν τη συλλογική δράση. Θέλουν να απονομιμοποιήσουν τις διαδικασίες μας.
ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΟΥΝ. Για να μην αγωνιστούμε ενάντια στις διαγραφές. Για να μην μπούμε μαζικά στις γενικές μας συνελεύσεις. Για αυτό εντείνουν την φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής, για αυτό μας συλλαμβάνουν και σπάνε τις καταλήψεις μας. Ξέρουν πολύ καλά πως μπορούμε, όπως έχει ξανακάνει το φοιτητικό κίνημα, να ανατρέψουμε την επίθεσή τους. ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Να γεμίσουμε τα αμφιθέατρα των Γενικών Συνελεύσεων, να κατέβουμε μαζικά στο δρόμο. Να δείξουμε τη δύναμή μας. Απέναντι στις διώξεις, τα ΜΑΤ τα χημικά να προτάξουμε τη δύναμη των συλλογικών μας αγώνων.
- ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΗ
- ΚΑΤΩ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ
- ΑΜΕΣΗ ΑΘΩΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ
- ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ
- ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ