Ψηφίσματα καταγγελίας της καταστολής σε βάρος των κινητοποιήσεων του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη

Το παρακάτω ψήφισμα κατατίθεται στα ΔΣ Φοιτητικών Συλλόγων, Συλλόγων Εργαζομένων και Σωματείων.

Μέχρι στιγμής έχει ψηφιστεί από (η λίστα ανανεώνεται συνεχώς):

 1. ΣΕΤΠ ΠΔΑ (πρώην ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας)
 2. Πολιτικό Αθήνας
 3. Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ)
 4. Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης (ΣΟΦΞ)\
 5. Αρχιτεκτονική ΑΠΘ
 6. Φυσικό ΑΠΘ (διαφορετικό ψήφισμα για το ίδιο ζήτημα)
 7. Ιατρική ΑΠΘ
 8. Κτηνιατρική ΑΠΘ
 9. Νομική  ΑΠΘ
 10. Πληροφορικής ΑΠΘ
 11. Ψυχολογία ΑΠΘ
 12. Ηλεκτρολόγοι/Μηχανολόγοι Μηχανικοί ΑΠΘ
 13. ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ
 14. Γαλλικό ΑΠΘ
 15. Κινηματογράφου ΑΠΘ
 16. ΗΜΤΥ Πάτρας
 17. Φαρμακευτική Πάτρας
 18. Φυσικό Πάτρας
 19. Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Ηράκλειο
 20. Μαθηματικό Ηράκλειο
 21. Επιστήμη των Υπολογιστών Ηράκλειο
 22. Βιολογικό Ηράκλειο
 23. Ιατρική Ηράκλειο
 24. Σύλλογος Εστιακών Δουρούτης
 25. ΜΕΥ Ιωαννίνων
 26. Ιατρική Ιωαννίνων
 27. Αρχιτεκτονική Βόλου
 28. Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών
 29. ΕΛΜΕ Ηρακλείου
 30. Διδασκαλικός Ηρακλείου
 31. ΕΛΜΕ Χαλκιδικής
 32. ΕΛΜΕ ΧΑΝΙΩΝ
 33. Σωματείο Εργαζομένων Φροντιστηρίων - Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων
 34. Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Καταγγέλλουμε την βάναυση καταστολή που δέχτηκε ο λαός της Θεσσαλονίκης τη 17η Νοέμβρη που συγκεντρώθηκε το μεσημέρι στη συμβολή Τσιμισκή και Αγίας Σοφίας για να τιμήσει την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Οι μάσκες της κυβέρνησης έπεσαν. Ενώ η διαδήλωση ξεκίνησε τηρώντας τις αποστάσεις και όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, μέσα σε λίγα λεπτά, οι δυνάμεις καταστολής (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΕΛΤΑ) έστησαν έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από τους διαδηλωτές εξωθώντας το συγκεντρωμένο πλήθος να ποδοπατηθεί και να συνωστιστεί ασφυκτικά χωρίς οδό διαφυγής σε μία πρωτοφανή επιχείρηση τρομοκράτησης που διήρκησε περίπου 2 ώρες.

Η επιχείρηση καταστολής της κυβέρνησης σε όλη την Ελλάδα με δακρυγόνα, αύρες νερού, ξύλο, συλλήψεις, πρόστιμα, επιβλήθηκε σε εκατοντάδες εργαζόμενους, άνεργους, μέλη σωματείων, Φοιτητικών Συλλόγων και πολιτικών οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, τα Γιάννενα, το Βόλο, το Ηράκλειο και αλλού, σε μία πρωτοφανή προσπάθεια τρομοκράτησης και καταπάτησης κάθε δημοκρατικού δικαιώματος. Χαρακτηριστική η ένταση της καταστολής στη Θεσσαλονίκη όπου εκατοντάδες αστυνομικοί και δεκάδες μέλη της ασφάλειας ξεκίνησαν να προκαλούν ένταση, να αρπάζουν διαδηλωτές μέσα από τη συγκέντρωση, να επιβάλλουν πρόστιμα, να χτυπούν και να προχωρούν σε συλλήψεις από τον σωρό, αναίτια και απρόκλητα, παρ' ότι οι διαδηλωτές τηρούσαν όλα τα μέτρα προστασίας. Μάλιστα σε έναν από τους συλληφθέντες, στον δάσκαλο Η.Σ, επιβλήθηκε επιπλέον πρόστιμο 3.000 ευρώ με το χαρακτηρισμό του "οργανωτή" της κινητοποίησης στρώνοντας το έδαφος για την εφαρμογή  του νέου νόμου απαγόρευσης συγκεντρώσεων.

Φανερώθηκε περίτρανα το γεγονός ότι η γενικευμένη επιχείρηση τρομοκράτησης που στήθηκε γύρω από την ημέρα του Πολυτεχνείου και η χουντικής έμπνευση απόφαση για απαγόρευση των συναθροίσεων, δεν στόχευε στην προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά της κυβέρνησης. Της ίδιας κυβέρνησης που επέβαλλε το άνοιγμα της οικονομίας και των σχολείων χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας, της ίδιας που εγκατέλειψε το σύστημα περίθαλψης με αποτέλεσμα να καταρρέει από τις πρώτες εβδομάδες αύξησης των κρουσμάτων, της ίδιας που επέβαλλε με τη βία στο λαό να εκτεθεί στον ιό, στοιβάζοντάς τον στα ΜΜΜ, στα εργοστάσια και στα σχολεία καταστέλλοντας κάθε φωνή αντίστασης τους προηγούμενους μήνες, όπως τις φωνές των μαθητών. Η πρωτοφανής καταστολή την ημέρα της 17ης Νοέμβρη πανελλαδικά είναι μια άνευ προηγουμένου επιλογή της κυβέρνησης εν καιρώ πανδημίας που όχι μόνο δεν δικαιολογείται από την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, αλλά έρχεται σε αντίθεση με το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του λαού στη δημόσια συνάθροιση και διαδήλωση.

Είναι η ίδια πολιτική που επέβαλλε τον χουντικής έμπνευσης νόμο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων από τον Ιούλιο και επιδόθηκε σε κυνήγι της νεολαίας στις πλατείες. Η ίδια αντιλαϊκή πολιτική επιχείρησε να πνίξει και τη φωνή του φετινού Πολυτεχνείου που ύψωσε μαζί με το ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και το μήνυμα της ΥΓΕΙΑΣ και των διεκδικήσεων που αφορούν τη σωτηρία χιλιάδων ανθρώπων τους επόμενους μήνες.

Καταγγέλλουμε την αναίτια σύλληψη από τον σωρό και την παραπομπή σε δίκη του δασκάλου Η. Σ., γραμματέα του Ζ΄ ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης και δημοτικού συμβούλου Αμπελοκήπων Μενεμένης, του Ζ.Μ. μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών Αρχιτεκτονικής και του Ν. Μ. μέλους του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Αλεξανδρούπολης, καθώς και των υπόλοιπων τριών συλληφθέντων της 17ης Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη, φοιτητών ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ και ΤΕΙ.

 • Απαιτούμε την απαλλαγή από κάθε κατηγορία των 6 συλληφθέντων της 17ης Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη. Καμία ποινική δίωξη - Αθώωση όλων των συλληφθέντων.
 • Απαιτούμε την άμεση διαγραφή των απαράδεκτων και εξοντωτικών προστίμων που επιβλήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και πανελλαδικά την 17η Νοέμβρη σε βάρος των κατοχυρωμένων δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας.

Η τρομοκρατία δε θα περάσει – Κάτω τα χέρια από τις διαδηλώσεις, τους λαϊκούς αγώνες και τις συγκεντρώσεις.

 

Αναλυτικά:

Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ)

Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης (ΣΟΦΞ)

Φυσικό ΑΠΘ (διαφορετικό ψήφισμα για το ίδιο ζήτημα)

Ηλεκτρολόγοι/Μηχανολόγοι Μηχανικοί ΑΠΘ

Αρχιτεκτονική Βόλου

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΗΜΤΥ) Πάτρας

Φαρμακευτική Πάτρας

Φυσικό Πάτρας

ΣΕΤΠ ΠΔΑ (πρώην ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας)

Πολιτικό Αθήνας

Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Ηράκλειο

Ιατρική Ηράκλειο

 

Γαλλικό Α.Π.Θ

Τ.Ε.Φ.Α.Α  Α.ΠΘ

Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης

Κινηματογράφου Α.Π.Θ

Αρχιτεκτονική Α.Π.Θ

Νομική  Α.Π.Θ

Ψυχολογία Α.Π.Θ

Πληροφορικής Α.Π.Θ