Πού θα πας φέτος το καλοκαίρι;

Για άλλη μια φορά οι Αγωνιστικές Κινήσεις και η Μαθητική Αντίσταση διοργανώνουν από κοινού το camping τους στη Πλάκα Δρεπάνου. Έχουμε επίγνωση σε τι περίοδο καλούμαστε να οργανώσουμε το 19οcampingμας. Ζούμε μια καθημερινότητα που δυσκολεύει όσο βαθαίνει η κρίση του συστήματος και η εξάρτηση από τους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με μια σειρά αντιλαϊκών μέτρων που έχουν περαστεί και έχουν καταστρέψει τις ζωές μας και με τον κίνδυνο του πολέμου να πλησιάζει στην περιοχή μας.

Μέσα σε όλα αυτά, έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση που αναγκάζει πολλούς φοιτητές -ακόμη και μαθητές- να δουλεύουν το καλοκαίρι προκειμένου να βγάλουν τα λεφτά που θα χρειαστούν μέσα στη χρονιά. Οι διακοπές έχουν καταλήξει να είναι για πολλούς πολυτέλεια.

Η πλειοψηφία του κόσμου απογοητεύεται και στρέφεται στον εαυτό της. Δεν βλέπει προοπτική και λύση στα προβλήματά της και άρα δεν έχει διάθεση να βγει από το σπίτι της και να κοινωνικοποιηθεί, να συζητήσει και να κινηθεί για να αλλάξει τις καταστάσεις.

Στο συγκεκριμένο camping προσπαθούμε συλλογικά να απαντήσουμε στα προβλήματά μας, όχι μόνο με την από κοινού οργάνωση των διακοπών μας και την οικονομική βοήθεια σε αυτό το κομμάτι, αλλά με την καλλιέργεια μιας διαφορετικής συνείδησης μέσα από την ίδια τη λειτουργία του camping και των συζητήσεων που θα γίνονται και αφορούν ζητήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Όπως δεν περιμένουμε από άλλους να δώσουν λύση στα προβλήματα μας, έτσι και στις διακοπές αυτό-οργανωνόμαστε, μαθαίνουμε να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις. Μπορούν, βέβαια, οι διακοπές να αλλάξουν από μόνες τους την κατάσταση; Η απάντηση είναι ότι προφανώς κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Δεν έχουμε αυταπάτες για το εγχείρημά μας και τα όριά του, αλλά προσπαθούμε και μέσω αυτού να δείξουμε μια άλλη μορφή ανθρωπίνων σχέσεων, έξω από τα πρότυπα που μας πλασάρει το σύστημα.

Δεν αντιμετωπίζουμε τις διακοπές μας ως μια διαδικασία εκτόνωσης αποκομμένης από την υπόλοιπη καθημερινότητά μας, αλλά ίσα ίσα μέσα από αυτές προσπαθούμε να πάρουμε δύναμη να απαντήσουμε στα προβλήματά μας. Δεν αντιμετωπίζουμε το camping ως διάλλειμα, αλλά ως συνέχεια της χρονιάς που πέρασε και ως έναυσμα για να μπούμε από Σεπτέμβρη με καλύτερους όρους στις μάχες που μας περιμένουν. Θέλουμε να προβάλουμε την ανάγκη οργάνωσηςτου φοιτητή στοσύλλογότουκαι του εργαζόμενου στους χώρους δουλειάς του, κόντρα στην αποσυγκρότηση που υπάρχει και ενάντια στην επίθεση που βιώνουμε, την οποία μπορούμε και πρέπει να ανατρέψουμε.

Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία έτσι ώστε να γεμίσουμε τις «πολιτικές» και -όχι μόνο- «μπαταρίες» ενόψει των δύσκολων συνθηκών που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με βάση την επίθεση του συστήματος ενάντια στον λαό και την νεολαία.

Έτσι η τάση μας να μην αντιμετωπίζουμε τις διακοπές ως ένα διάλειμμα ή μια διέξοδο από τα προβλήματα της καθημερινότητας αντανακλάται στις συζητήσεις και τις εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν.

Η πρώτη κεντρική εκδήλωση με τίτλο : «Ελληνοτουρκικά, εθνικά ζητήματα και τα καθήκοντα του κινήματος» έρχεται να ανοίξει την συζήτηση με βάση τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, την αύξηση της επικινδυνότητας για τους λαούς με βάση την όξυνση των ενδο-ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, την αυξημένη παρέμβαση του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην περιοχή αλλά και την σύγχυση που υπήρξε την τελευταία περίοδο με βάση τα «εθνικά» ζητήματα και την αδυναμία του κινήματος να δώσει κινηματικές διεξόδους.

Η δεύτερη κεντρική εκδήλωση με τίτλο: «φοιτητές-εργαζόμενοι: οργάνωση και αντίσταση σε πανεπιστήμια και χώρους δουλειάς» έρχεται να ανοίξει το ζήτημα του εργασιακού μεσαίωνα που αντιμετωπίζουν σήμερα λαός και νεολαία, την επίθεση του συστήματος σε μια σειρά από δικαιώματα και κατακτήσεις του λαού όπως η ασφάλιση ή το δικαίωμα στην απεργία και τέλος τα προβλήματα που υπάρχουν με βάση την αποσυγκρότηση του κινήματος αλλά και την αναγκαία απάντηση που πρέπει να δοθεί από την δικιά μας πλευρά για σπουδές-δουλειά-ελευθερίες.

Όπως και πέρσι στον ίδιο χώρο θα βρίσκονται και οι Τούρκοι συναγωνιστές της Partizan κάτι το οποίο για όσους συμμετείχαν στο περσινό camping έδειξε ότι αποτελεί τρομερή εμπειρία. Όπως και πέρσι θα έχουμε την δυνατότητα ανταλλαγής εμπειριών αλλά και απόψεων με βάση την συμμετοχή μας στο κίνημα. Είναι σίγουρο ότι και στις δυο εκδηλώσεις αλλά και γενικά στο camping η καθημερινή τριβή με τους συναγωνιστές από την Τουρκία θα μας δώσει χρήσιμα συμπεράσματα στον δρόμο του διεθνισμού. Φυσικά όπως συνέβη πέρσι έτσι και φέτος στις 27/07 θα πραγματοποιηθεί κοινό γλέντι με τους συναγωνιστές κάτι το οποίο πέρσι αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές του camping!

Σε αυτά τα πλαίσια γίνονται προσπάθειες για βήματα στο πολιτιστικό κομμάτι με την προβολή της ταινίας «Οι παρτιζάνοι των Αθηνών» και την συζήτηση που θα ακολουθήσει με τους σκηνοθέτες της, το εργαστήριο για το θέατρο στην αντίσταση αλλά και την θεατρική παράσταση της ομάδας «επενέργεια» με μονόπρακτα από τον «Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ» του Μπ. Μπρεχτ.

Φυσικά για άλλη μια χρονιά θα πραγματοποιηθούν τα καθιερωμένα εργαστήρια για τα ΤΕΙ αλλά και για τους Μαθητές τα οποία φέτος έχουν ακόμα πιο αναβαθμισμένη σημασία με βάση τις εξελίξεις που έχει φέρει ο ν.Γαβρόγλου στην τριτοβάθμια αλλά και τις αναμενόμενες αλλαγές στην δευτεροβάθμια.

Μέσω της διαδικασίας του camping θέλουμε να δώσουμε μια διαφορετική «διέξοδο» στην νεολαία όσο αφορά το κομμάτι των διακοπών. Κόντρα στον ατομικό δρόμο και τα πρότυπα των διακοπών που πλασάρει το σύστημα (ναρκωτικά-αλκοόλ-εκτόνωση) προσπαθούμε να δώσουμε διέξοδο με το πρότυπο ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.

Σε μια περίοδο γεμάτη δυσκολίες και απογοήτευση, οι Αγωνιστικές Κινήσεις και η Μαθητική Αντίσταση καλούν τη νεολαία να αρνηθεί τις προτάσεις του συστήματος και να επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο διακοπών. Μπροστά στη μαύρη πραγματικότητα διαμορφώνεται, εμείς επιλέγουμε τον συλλογικό δρόμο… ακόμη και το καλοκαίρι!

Πρόγραμμα Κάμπινγκ 2018

Σάββατο 21/7

11:00 στήσιμο χώρου

18:00 εναρκτήρια συνέλευση και γνωριμία ομάδων

Κυριακή 22/7

11:00 συνέλευση υπευθύνων ομάδων με υπεύθυνους

22:00 πάρτυ

Δευτέρα 23/7

18:00 1η κεντρική εκδήλωση : Ελληνοτουρκικά, εθνικά ζητήματα και τα καθήκοντα του κινήματος

Τρίτη 24/7

19:00 εργαστήριο: το θέατρο στην αντίσταση

21:00 προβολή ντοκιμαντέρ «Το θέατρο στο βουνό» της Αλίντα Δημητρίου

Τετάρτη 25/7

21:00 Προβολή Ταινίας: «Οι παρτιζάνοι των Αθηνών» και συζήτηση με τους σκηνοθέτες

Πέμπτη 26/7

11:00 εκδρομή στο Ναύπλιο

18:00 αθλητικό τουρνουά

22:00 θεατρική παράσταση από την ομάδα «Επενέργεια» της Ρωγμής , «Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ» του Μπ. Μπρεχτ

Παρασκευή 27/7

11:00 Εργαστήριο: Μαθητές –ΤΕΙ

22:00 κοινό λαικό-ρεμπέτικο γλέντι

Σάββατο 28/7

18:00 2η Κεντρική εκδήλωση: φοιτητές-εργαζόμενοι: οργάνωση και αντίσταση σε πανεπιστήμια και χώρους δουλειάς

Κυριακή 29/7

18:00 συνέλευση απολογισμού

22:00 πάρτυ