ΞΑΝΘΗ| 5 κρούσματα στην Αρχιτεκτονική- Μας αφήνουν εκτεθειμένους στον ιό! Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας!

Ενώ διανύουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας βλέπουμε τον αριθμό των κρουσμάτων, των νεκρών και των διασωληνωμένων να αυξάνονται κάθε μέρα. Γίνεται ξεκάθαρο ότι το σύστημα περίθαλψης δεν έχει ενισχυθεί ούτε κατ’ ελάχιστον καθώς νέες κλίνες ΜΕΘ δεν υπάρχουν, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία είναι λιγότεροι από πέρυσι, δεκάδες νοσοκομεία σε όλη τη χώρα παραμένουν κλειστά και τα δωρεάν τεστ σχεδόν ανύπαρκτα.

Το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης» που έρχεται να ξεπλύνει την κυβέρνηση και την ευθύνη που έχει απέναντι στον λαό να πάρει πραγματικά μετρά προστασίας. Την ίδια στιγμή τα πανεπιστήμια ανοίγουν με ένα μείγμα εξ’ αποστάσεως και δια ζώσης εκπαίδευσης. Άνοιγμα επικίνδυνο αφού τα μέτρα προστασίας είναι σχεδόν ανύπαρκτα ενώ η τηλεκπαίδευση που κατά τα άλλα εισάγεται για «έκτακτους λόγους» εξυπηρετεί τις πολιτικές της κυβέρνησης για την παιδεία, μέσω αποκλεισμών των οικονομικά ασθενέστερων φοιτητών, ελαστικοποίηση του προγράμματος και τις ύλης κ.α.

Αποτελέσματα αυτής της πολιτικής που αρνείται την ανάγκη μέτρων κρατικής ευθύνης ακόμα και την βασική ανάγκη διεξαγωγής μαζικών τεστ είναι και τα 5 κρούσματα σε ένα μόλις έτος στη σχολή των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Ήταν ζήτημα χρόνου να εμφανιστούν κρούσματα στις σχόλες όταν μέσα σε όλα αυτά μιλάμε και για ελάχιστο προσωπικό καθαριότητας (δυο καθαρίστριες ανά σχολή), όταν δεν γίνονται γενικές απολυμάνσεις των κτιρίων άλλα ότι προλάβουν να καθαρίσουν οι καθαρίστριες μέσα στο χρονικό όριο που τους δίνεται για να ξεκινήσει το επόμενο μάθημα, όταν τα δρομολόγια των λεωφορείων έχουν μειωθεί επικίνδυνα με αποτέλεσμα να είμαστε ο ένας πάνω στον άλλον μέσα σε αυτά.

Είναι απαράδεκτη η στάση συνολικά της κυβέρνησης και του ΔΠΘ που ανακοίνωσαν, μετά από τα κρούσματα που βρεθήκαν στην σχολή της Αρχιτεκτονικής, ότι οι μονοί που δικαιούνται να κάνουν δωρεάν τεστ για τον covid-19, με μεγάλη καθυστέρηση και αυτοί (τα κρούσματα ανακοινωθήκαν Παρασκευή και τα τεστ θα γίνουν την Δευτερα) είναι οι φοιτητές του 3ου έτους που δηλώνουν εγκαίρως ότι ήταν στη σχολή για παρακολούθηση μαθήματος. Για μια ακόμη φορά γίνεται ολοφάνερο ότι δεν υπάρχει καμιά μεριμνά για την προστασία και ασφάλεια των φοιτητών καθώς για μια ακόμα φόρα τα δωρεάν τεστ γίνονται με το σταγονόμετρο, αφού δεν γίνονται δωρεάν τεστ ούτε καν σε όλους τους φοιτητές που, ανεξαρτήτων έτους, βρέθηκαν στη σχολή την περασμένη εβδομάδα. Οι φοιτητές που είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα ή θα βγουν θετικοί στον ιό, αφήνονται στην μοίρα τους, αφού αρκετοί είναι ανασφάλιστοι και δεν γνωρίζουν που και πως θα περιθαλφθούν και πως θα πληρώσουν για την περίθαλψη αυτή.

Να καταγγείλουμε το άνοιγμα των σχολών με αυτούς τους ορούς. Κανένα δια ζώσης μάθημα να μην γίνει χωρίς τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης. Διεκδικούμε όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα ως προϋπόθεση για το άνοιγμα των σχολών: δωρεάν μαζικά τεστ, ολιγομελή τμήματα, δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας για όλους, αύξηση δρομολογίων, μόνιμες προσλήψεις σε καθαριότητα, ασφάλιση και περίθαλψη για όλους. Η τηλεκπαίδευση δεν είναι μέτρο προστασίας από την πανδημία ούτε μέτρο αντιμετώπισης αυτής. Είναι ένα άλλο όχημα να χτυπηθούν τα δικαιώματά μας ως φοιτητές.

Ως Αγωνιστικές Κινήσεις στο ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου που διεξήχθη στις 24/10, θέσαμε την ανάγκη να απαιτήσει ο σύλλογος την πραγματοποίηση δωρεάν διαγνωστικών τεστ στους φοιτητές την Δευτέρα, με παράσταση διαμαρτυρίας, τηρώντας όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας. Στο ΔΣ πέρασε η πρόταση της ΚΝΕ που στηρίχθηκε από τα ΕΑΑΚ και η οποία δεν έθετε επί της ουσίας το ζήτημα της δωρεάν περίθαλψης για όλους τους φοιτητές και την επαναφορά της φοιτητικής ασφάλισης, ενώ άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο τηλε-κινητοποίησης για την διεκδίκηση απαντήσεων. Για εμάς η απαίτηση για ίση-πλήρη-δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους είναι αλληλένδετη με το αίτημα για τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας κατά το άνοιγμα των σχολών.

Απαιτούμε να γίνει τεστ σε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες την Δευτέρα 26/10 στο κέντρο "ΣΤΗΡΙΞΗ" στις 11:00

  • 'Ολα τα απαραίτητα υγειονομικά μετρά προϋπόθεση για το άνοιγμα των σχολών

  • Δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας για όλους

  • Αύξηση δρομολογίων των λεωφορείων

  • Μόνιμες προσλήψεις σε καθαριότητα

  • Όχι στην τηλ-εκπαίδευση

  • Μαζικά-δωρεάν τεστ για όλους

  • Επαναφορά της φοιτητικής ασφάλισης.

  • Ίση-πλήρη-δωρεάν ιατρφαρμακευτική περίθαλψη για όλους