ΞΑΝΘΗ| ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ: ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ – ΚΑΜΙΑ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ

Το πρώτο μάθημα που κλήθηκαν να δώσουν οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Ξάνθης ήταν η Ιστορία της Τέχνης. Κατά την διάρκεια της εξέτασης, και σαν να μην έφτανε το γεγονός ότι ο καθηγητής είχε βάλει 20 ερωτήσεις επιλογής, οι οποίες έπρεπε να απαντηθούν σε διάστημα μιας ώρας (χρόνος ο οποίος δεν θα ήταν αρκετός ούτε καν σε δια ζώσης εξέταση!), έπεσε η πλατφόρμα του e-class. Εξαιτίας αυτού, προγραμματίστηκε επαναληπτική εξέταση για το βράδυ της ίδιας μέρας 22.00- 23.30, κάτι που σήμαινε, δηλαδή,  έξτρα άγχος και έξτρα ταλαιπωρία για όσους θα εξετάζονταν. Ενώ το λάθος δεν ήταν των φοιτητών, οι φοιτητές ήταν εκείνοι που το χρεώθηκαν. Η επαναληπτική αυτή εξέταση σημαίνει την πλήρη ελαστικοποίηση του προγράμματος της εξεταστικής και την περαιτέρω εντατικοποίηση των σπουδών μας.

Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση στο μάθημα της Ιστορίας της Τέχνης εντάσσεται σε ένα συνολικότερο πλαίσιο αντιδραστικών κατευθύνσεων και αυθαιρεσιών. Το σχήμα των Αγωνιστικών Κινήσεων αρχιτεκτονικής, προχωρήσαμε στην συγγραφή ενός κειμένου που κατέληγε στο αίτημα να περαστούν τα μαθήματα χωρίς εξετάσεις. Το κείμενο κατήγγειλε τις παραπάνω μεθοδεύσεις, θέλοντας να αναδείξει τις προβληματικές όλων αυτών των διαδικασιών που αποκλείουν αναπόφευκτα φοιτητές: εκείνους που αδυνατούν να πληρώνουν έξτρα αναλώσιμα και κούριερ (έχει ζητηθεί ακόμη και αυτό), να ξενυχτήσουν για να δώσουν μάθημα και συνολικά τους φοιτητές με οικονομικά προβλήματα που βρίσκουν ένα τεράστιο φραγμό με την εφαρμογή των τηλε-μαθημάτων και των τηλε-εξετάσεων. Στην συνέχει, προχωρήσαμε στην ανάρτηση του εν λόγω κειμένου στις σελίδες των ετών.

Ο καθηγητής του μαθήματος έστειλε ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ μήνυμα σε συναγωνίστρια του σχήματος που είχε ανεβάσει το κείμενο, απειλώντας την έμμεσα, αναφερόμενος σε «προπαγάνδα και παραπληροφόρηση» για την εξυπηρέτηση κάποιων «σκοπών», κατηγορώντας την σε ‘ανεπίσημη λασπολογία» και παραπέμποντας την να καταθέσει τα παράπονα στον πρόεδρο του τμήματος ή στον Πρύτανη. Τελειώνοντας το μήνυμα, έκανε αναφορά στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη φοιτήτρια δεν συμμετέχει στην εξέταση του μαθήματός του και απειλούσε για περαιτέρω δράση από μεριάς του («αυτά προς το παρόν»). Δεν θα μας έκανε εντύπωση αν το ψάξιμο για το αν η συναγωνίστρια συμμετέχει ή όχι στο μάθημα του να έγινε με σκοπό το ενδεχόμενο κόψιμο της.

Είναι άραγε «λασπολογία», «προπαγάνδα και παραπληροφόρηση» η πολιτική τοποθέτηση του σχήματος που θέλει να αναδείξει την άδικη εξεταστική, την ελαστικοποίηση του προγράμματος, τις αυθαιρεσίες των καθηγητών και τις αντιδραστικές κατευθύνσεις στην εκπαίδευση; Οι «σκοποί» που θέλει να εξυπηρετήσει το σχήμα των Αγωνιστικών Κινήσεων είναι να διεξαχθεί Γενική Συνέλευση Συλλόγου ώστε να απαντήσουν συλλογικά και αγωνιστικά οι φοιτητές τα προβλήματα τους και όχι απλώς «να καταθέσουν τα παράπονά τους» στο τμήμα ή στον Πρύτανη, συμμετέχοντας σε διάλογο με τους καθηγητές, σε διαπραγμάτευση με εκείνους που εφαρμόζουν την επίθεση εις βάρος μας και φτάνουν στο σημείο να στοχοποιούν φοιτητές! Η επίθεση που διεξάγεται στα δικαιώματά μας είναι συνολικότερη και είναι πολιτική. Τα όργανα των καθηγητών είναι αυτά που  εφαρμόζουν στις σχολές τις κατευθύνσεις για την εκπαίδευση. Η απάντηση που πρέπει να δοθεί από μεριάς μας πρέπει να αναγνωρίζει αυτόν τον παράγοντα.

Καταγγέλλουμε απερίφραστα την προσωπική απειλή και στοχοποίηση μέλους του σχήματος των Αγωνιστικών Κινήσεων. Καλούμε όλους τους φοιτητές της Αρχιτεκτονικής και των υπολοίπων σχολών να καταγγείλουν τα παραπάνω κατανοώντας ότι στην θέση της συμφοιτήτριας μας θα μπορούσε να βρίσκεται οποιοσδήποτε φοιτητής ήθελε να πάει κόντρα στα εμπόδια που έχει αναδείξει η άδικη τηλε-εξεταστική και στην επίθεση που βιώνουμε.

  • ΚΑΜΙΑ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΗ ΦΟΙΤΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ
  • ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ – ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕ-ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΦΙΑΣΚΟ
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ
  • ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
  • ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ