ΞΑΝΘΗ| Ανταπόκριση παρέμβασης στο μέρος διεξαγωγής τεστ κορονοϊού στους φοιτητές Αρχιτεκτονικής (26/10)

Την Παρασκευή 23/10 ανακοινώθηκαν πέντε κρούσματα στην αρχιτεκτονική Ξάνθης, τα οποία είχαν παρακολουθήσει μαθήματα δια ζώσης. Σε αυτά τα πλαίσια η σχολή έκλεισε και στάλθηκε μειλ στους φοιτητές του έτους που είχαν μάθημα ότι θα διεξαχθούν τεστ για covid-19 και ότι τα μαθήματα θα συνεχίσουν κανονικά μέσω τηλε-εκπαίδευσης.

Ως Αγωνιστικές Κινήσεις στο ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου που διεξήχθει στις 24/10 θέσαμε την ανάγκη να απαιτήσει ο σύλλογος την πραγματοποίηση δωρεάν διαγνωστικών τεστ στους φοιτητές την Δευτέρα, με παράσταση διαμαρτυρίας, τηρώντας όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας. Στο ΔΣ επικράτησαν οι απόψεις των ΕΑΑΚ και ΚΝΕ που επί της ουσίας άφησαν εκτεθειμένα τα μέλη του συλλόγου μπροστά σε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση. Συγκεκριμένα πρότειναν κινητοποίηση στον κοσμήτορα χωρίς να θέτουν καν το ζήτημα της περίθαλψης των φοιτητών. Κινητοποίηση η οποία ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί ενώ τα κρούσματα είναι βέβαιο ότι ανεβαίνουν στις σχολές. Γνωρίζουν πολύ καλά οι δυνάμεις αυτές, ότι η πρότασή τους θα κατέληγε σε κρυφτούλι με τον κοσμήτορα, παρόλα αυτά ιεράρχησαν πιο πάνω την κατάθεση προτάσεων στα διοικητικά όργανα του πανεπιστημίου παρά την συλλογική μαζική απαίτηση τεστ την ώρα διεξαγωγής τους.

Εμείς έχοντας ως προτεραιότητα την απαίτηση να γίνουν μαζικά τεστ προσπαθήσαμε ως δύναμη να τρέξουμε μια κινητοποίηση στο σημείο που αυτά διεξάγονταν, με την ανταπόκριση του κόσμου να είναι θετική. Η κατάσταση που αντιμετωπίσαμε εκεί είναι χαρακτηριστική.  Τα τεστ όπως περιμέναμε ήταν απειροελάχιστα, καθώς ούτε όλο το έτος που βρισκόταν στην ίδια αίθουσα με τα κρούσματα δεν δικαιούνταν το τεστ. Η στάση των υπεύθυνων ήταν αισχρή και ξεδιάντροπη καθώς προσπάθησαν να μας πείσουν ότι ο λόγος που έγιναν κοντά στα 20 τεστ είναι ότι δεν συμφέρει κανένα να γίνουν μαζικά, καθώς θα αργήσουν να βγουν τα αποτελέσματα... ή ότι πρέπει να μπουν προτεραιότητες και ότι όσοι δεν αισθανόμαστε πολύ καλά πρέπει να παγώσουμε τη ζωή μας και να μείνουμε στο σπίτι μας σε οικειοθελή καραντίνα, χωρίς να χρειάζεται, σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, να ξέρουμε αν είμαστε φορείς ή όχι. Μας αφήνουν, λοιπόν, στη μοίρα μας με μόνη εναλλακτική να κάνουμε τεστ επί πληρωμή σε εξωτερικά ιατρεία, μια δυνατότητα που προφανώς δεν έχουμε όλοι.

 Η κατάσταση στις σχολές μας είναι ίδια με αυτή όλων των Πανεπιστημίων πανελλαδικά. Δεν γίνονται απολυμάνσεις, οι καθαρίστριες είναι λίγες και δεν αρκούν, δεν χορηγούνται δωρεάν μέτρα ατομικής προστασίας, δεν γίνονται τα απαραίτητα διαγνωστικά τεστ και δεν υπάρχει δωρεάν περίθαλψη. Το κράτος δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη απέναντί μας, ενώ με απόφαση της κυβέρνησης άνοιξαν οι σχολές. 

Οι φοιτητές έξω από το κέντρο διαμαρτυρηθήκαμε και αυτό φάνηκε ότι πίεσε υπεύθυνους του ΕΟΔΥ και του Πανεπιστημίου. Η εξ' αναβολής συνέλευση του συλλόγου την Πέμπτη 29/10 είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει, τηρώντας τα μέτρα προστασίας, για να δούμε τι επόμενες κινήσεις κάνουμε  ως σύλλογος. Δεν πρέπει να μπούμε στον πάγο για όσο διάστημα διαρκεί αυτή η κατάσταση και να αντιμετωπίζει ο καθένας από εμάς ξεχωριστά τα προβλήματά του με φόβο. Φαίνεται ξεκάθαρα, ότι η κυβέρνηση μας θεωρεί αναλώσιμους και αν δεν κάνουμε κάτι εμείς, δεν θα μεριμνήσει κανείς για το δικαίωμα μας στην υγεία και την εκπαίδευση. Όσο περνάνε οι μέρες εμφανίζονται κρούσματα και σε άλλες σχολές, όπως συνέβει στους Πολιτικούς Μηχανικούς

Πρέπει να καταγγείλουμε το άνοιγμα των σχολών με αυτούς τους ορούς και να μην δεχτούμε τηλεκπαίδευση ως "μόνη λύση". Χρειάζεται να διεκδικούμε όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα ως προϋπόθεση για το άνοιγμα των σχολών: δωρεάν μαζικά τεστ, ολιγομελή τμήματα, δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας για όλους, αύξηση δρομολογίων, μόνιμες προσλήψεις σε καθαριότητα, ασφάλιση και περίθαλψη για όλους.