ΞΑΝΘΗ | Ανακοίνωση των Αγωνιστικών Κινήσεων για τον Σύλλογο φοιτητών Ξάνθης μετά τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 

Την φετινή χρονιά ο σύλλογος κατάφερε να κινητοποιηθεί μαζικά και να υπερασπιστεί το δικαίωμα όλων των φοιτητών στην δωρεάν σίτιση, μπλοκάροντας την εφαρμογή αντιτίμου και περιορισμού των δικαιούχων. Όμως παρά την κίνηση του, φάνηκε και στην αδυναμία να διεξαχθεί ξανά συνέλευση μετέπειτα όπως καιστις φοιτητικές εκλογές ότι ένας κόσμος δεν συνέδεσε την κίνησή του πάνω σε ένα ζήτημα αιχμής με την συνολικότερη ενίσχυση του συλλόγου. Δεν μπήκε στην διαδικασία να τοποθετηθεί πιο συνολικά πάνω στα προβλήματά του και να στηρίξει την πολιτική άποψη που τον εκφράζει καλύτερα. Φέτος συμμετείχαν στις εκλογές 92 φοιτητές λιγότεροι από πέρυσι!

Η ΠΚΣ/ΚΝΕ για δεύτερη χρονιά είναι η πρώτη δύναμη στον ΣΦΞ. Ωστόσο, η πρωτιά αυτή δεν φάνηκε να βοηθάει ουσιαστικά το σύλλογο στη συγκρότηση του. Για ακόμη μια χρονιά είδαμε πως στις κινητοποιήσεις του συλλόγου μας, η ΠΚΣ απείχε. Μακριά από τα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών έθεσε και συνεχίζει να θέτει ενσωματώσιμα αιτήματα που δεν πάνε κόντρα στην επίθεση του συστήματος.Θεωρεί ότι η ενίσχυση του φοιτητικού κινήματος έρχεται με τον καλύτερο συσχετισμό εντός ΔΣ και όχι με την πραγματική κίνηση των φοιτητών στο σύλλογό τους προςμια προοδευτική κατεύθυνση. Για αυτό και η παρέμβασή της εν όψη εκλογών ενισχύει τη λογική «ψήφισέ μας για να σου λύσουμε τα προβλήματα». Παράδειγμα του τρόπου που επιλέγει να κινείται, αποτελεί και ο σύλλογος οικοτρόφων, στον οποίο έχει αυτοδυναμία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σύλλογος οικοτρόφων πήρε με πρωτοβουλία της ΚΝΕ άπειρες αποφάσεις για κινητοποιήσεις μέσα από ΔΣ, χωρίς, όμως,οι αποφάσεις αυτές να στηρίζονται από τονανένταχτο κόσμο του συλλόγου. Παρολ΄ αυτά ο απολογισμός για την ΠΚΣ ήταν θετικός, αφού μπορούσε να προβάλει μια πλαστή εικόνα ότι ο σύλλογος κινείται κάτω από τις οδηγίες της.

Τα ΕΑΑΚ, σημείωσαν μια μικρή άνοδο σε ψήφους, που αποτυπώθηκε με δεύτερη έδρα στο ΔΣ, λόγω της συμμετοχής τους και φέτος στις κινητοποιήσεις του συλλόγου. Παρόλ΄ αυτά είναι μια δύναμη που δεν προσπαθεί να ανατρέψει επί της ουσίας τον αρνητικό συσχετισμό που κυριαρχεί στο φοιτητικό κίνημα, αλλά ενισχύει τη λογική της «εύκολης και γρήγορης  λύσης» στα προβλήματά μας. Υποτάσσεται στη λογική που κυριαρχεί -όχι τυχαία- στην πλειοψηφία του κόσμου και δεν θέλει να βαθύνει την πολιτική κουβέντα και να αναδείξει τον πραγματικό χαρακτήρα της επίθεσης. Ψάχνει λύσεις μέσω της συμμετοχής της στα όργανα διοίκησης, μακριά από το μαζικό φοιτητικό κίνημα.

Η… κουτσή παρουσία της ΠΑΣΠ στις φετινές εκλογές ήταν ένας παράγοντας που συντέλεσε σε ένα βαθμό στην πτώση της κάλπης. Η εκλογική πτώση της ΠΑΣΠ ήταν αποτέλεσμα της απουσία της την φετινή χρονιά από τις σχολές. Απείχε από όλες τις συνελεύσεις και τα ΔΣ αυτόν τον χρόνο. Παρόλ΄ αυτά η εκλογική της πτώση δεν σημαίνει ότι οι απόψεις που εκφράζει έπαψαν να υπάρχουν στον κόσμο. Απόψεις που αποδέχονται την καθημερινότητα όπως έχει διαμορφωθεί από την επίθεση του συστήματος και δείχνουν μια αποστροφή στα συλλογικά όργανα.

Η ενίσχυση του Bloco, της κυβερνητικής φωνής μέσα στα Πανεπιστήμια, ενώ μάλιστα Πανελλαδικά έπεσε, δείχνει ότι οι ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης για δήθεν φιλολαϊκά μέτρα, που γίνονται μάλιστα με τον ορίζοντα των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων,  δυστυχώς έχουν μια επιρροή σε έναν κόσμο. 

Από πλευράς μας, δεν επαναπαυόμαστε στο θετικό μας εκλογικό αποτέλεσμα και  καλούμε το κόσμο που μας στήριξε, να ενισχύσει την κατεύθυνση που παλεύουμε στους συλλόγους, την κατεύθυνση της αντίστασης και της διεκδίκησης.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΦΞ 2019

 

 

2019

 

2018

 

Διαφορά

 

Έδρες στο ΔΣ του                             συλλόγου

 ΠΚΣ/ΚΝΕ

202

201

+1

4

 Αγωνιστικές Κινήσεις

101

96

+5

2

ΕΑΑΚ

80

76

+4

2

 ΠΑΣΠ

61

176

-115

2

Bloco

54

46

+8

1

 Λευκά

28

21

+7

 

 Άκυρα

33

34

-1

Σύνολο Ψηφισάντων

559

651

-92

Μετά τις εκλογές τι;

Η επίθεση στα δικαιώματά μας από πλευράς κυβέρνησης-όποια κι αν αναδειχθεί από τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές-θα συνεχιστεί στις ίδιες κατευθύνσεις που έχουν οριστεί  από ΔΝΤ και ΕΕ. Ως σύλλογος θα καλεστούμε να παλέψουμε ξανά για το δικαίωμά μας στης δωρεάν σίτιση, ενάντια στο αντίτιμο και τους περιορισμούς, ενάντια στους ταξικούς φραγμούς. Με το σύστημα να χτυπάει το δικαίωμα στην εργασία με αξιοπρεπείς όρους, ως φοιτητές πρέπει να σταθούμε ενάντια στην διάσπαση του πτυχίου μας και στο χτύπημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων που αυτό εξασφαλίζει. Κόντρα στους εθνικισμούς που καλλιεργούνται και μας στρέφουν τον έναν απέναντι από τον άλλον, πρέπει να βρούμε τους πραγματικούς υπαίτιους της επίθεσης που βιώνουμε.

Οι εκλογές αποτύπωσαν έναν συσχετισμό που διαμορφώθηκε το προηγούμενο διάστημα στο φοιτητικό σύλλογο. Ωστόσο οι μάχες που πρέπει να δώσουμε δεν έχουν τελειώσει.

Υπάρχει ανάγκη να βρεθούμε οι φοιτητές και να συζητήσουμε στις γενικές συνελεύσεις για το ποια είναι τα προβλήματά μας και πως εμείς μπορούμε να τα απαντήσουμε. Μακριά από κυβερνητικές λύσεις, έξω από τους θεσμούς  της συνδιοίκησης, αλλά μέσα στους συλλόγους όπου ο κάθε φοιτητής έχει δικαίωμα λόγου, μπορεί να συγκροτηθεί πολιτικά και να διακρίνει ποιες πολιτικές κατευθύνσεις είναι προς το συμφέρον του.