Μπορούμε να νικήσουμε!

Μπορούμε να νικήσουμε

Όλοι τηνΠέμπτη 25/1 στις 12:00 στα Προπύλαια

Τις τελευταίες εβδομάδες οι κινητοποιήσεις και οι καταλήψεις στα Πανεπιστήμια και τα σχολεία έχουν πάρει σοβαρές διαστάσεις. Σε όλη την Ελλάδα οι φοιτητές και οι μαθητές βγαίνουν μαζικά στους δρόμους, κάνουν κατά εκατοντάδες γενικές συνελεύσεις και καταλαμβάνουν τις σχολές τους και τα σχολεία τους. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ψήφισε στις 18/1 τον νόμο για την Επαγγελματική εκπαίδευση μαζί με το φασιστικό κόμμα των Σπαρτιατών και της Ζωής Κωνσταντοπούλου (τόσο αντι-συστημικοι όλοι αυτοί οι παρατρεχάμενοι της κυβέρνησης), που πετάει την πιο φτωχή νεολαία στην κατάρτιση, την ανεργία και την παιδική εργασία. Τώρα στόχο έχει βάλει τις δωρεάν σπουδές. Ο νόμος που θέλει να περάσει για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχει έναν βασικό στόχο. Το πέταγμα της πιο φτωχής νεολαίας από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Γιατί το σχέδιο της κυβέρνησης και των δυνάμεων του συστήματος είναι ένα βίαιο ταξικό φίλτρο που θα ξεκινάει από το σχολείο και θα συνεχίζει ως το πτυχίο.

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια = Δίδακτρα στα Δημόσια

Ο στόχος της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν είναι άλλος από την μετατροπή των δημοσίων σε σχολές με δίδακτρα, χωρίς ελευθερίες και δικαιώματα με λίγους φοιτητές και ακόμα πιο λίγους πτυχιούχους. Αυτό θα φέρει η συνύπαρξη ιδιωτικών και δημόσιων σχολών όπως ακριβώς έγινε και με τα νοσοκομεία, τις μεταφορές και αλλού. Τους ενοχλεί το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη που τα δημόσια πανεπιστήμια δεν έχουν δίδακτρα όπως γίνεται στις άλλες χώρες. Τους χαλάει τη σούπα το γεγονός ότι οι φοιτητές έχουν συνελεύσεις, συλλόγους και οργανώνονται για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Τους δημιουργεί πρόβλημα το ότι οι φοιτητές μπορούν να παλεύουν και να νικάνε όπως έκαναν το 2006-07 ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και την τότε ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Δεν νοιάζονται για τους φοιτητές ούτε για τα πτυχία τους. Θέλουν να τους πετάξουν έξω από τις σχολές και να τους αποθαρρύνουν από το πτυχίο. Για να μην έχουν δικαιώματα και να μην απαιτούν. Για αυτό και βάζουν στόχο τους πιο ευάλωτους αυτούς που δουλεύουν για να σπουδάσουν αυτούς που δεν έχουν για δίδακτρα, που δεν βγαίνουν να πληρώνουν βιβλία όπως στα ιδιωτικά που δεν μπορούν να πληρώνουν σίτιση και στέγαση όσο θα σπουδάζουν. Γιατί και αυτά τα δωρεάν δικαιώματα θα χτυπηθούν και θα γίνουν σιγά σιγά ακριβά προνόμια.

Φοβούνται τους αγώνες μας

Το σύστημα προσπαθεί να σπάσει τον τσαμπουκά των μαθητών και των φοιτητών. Έχει τρομάξει από τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες μας και βάζει λυτούς και δεμένους για να τους χτυπήσει. Στέλνει αστυνομία να συλλαμβάνει ανήλικους στα σχολεία κάνει τηλε-εκπάιδευση, στέλνει τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ στις σχολές να κλαίγονται για τα χαμένα εξάμηνά και τις εξεταστικές. Αυτοί δηλαδή που μας πετάνε έξω από τις σχολές και θα μας βάλουν να πληρώνουμε θέλουν να πιστέψουμε ότι νοιάζονται για τις σπουδές μας και το μέλλον μας. ΟΧΙ δεν το νοιάζονται, μας κοροϊδεύουνμας θέλουν ατομιστές και παρτάλια. Να μην νοιαζόμαστε για τον διπλανό μας, να κυνηγάμε χαρτιά και πιστοποιητικά για να φάμε τον συμφοιτητή μας. Δεν θέλουν να διεκδικήσουμετίποτα συλλογικά. Γιατί ξέρουν καλά ότι αν το κάνουμε θα νικήσουμεκαι θα τους φέρουμε σε υποχώρηση.

Να συνεχίσουμε, να μην υποχωρήσουμε και να μην τρομάξουμε από τις απειλές τους. Έχουμε να χάσουμε πολύ περισσότερα εμείς και οι επόμενες γενιές, από ένα εξάμηνο και μια εξεταστική, που είναι στο χέρι μας με την πάλη μας να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα χαθούν, όπως πέτυχαν και όλα τα φοιτητικά κινήματα στο παρελθόν. Να μην υποκύψουμε στη γραμμή της ανάθεσης της πάλης στην αριστερά της υποταγής (ΠΚΣ-ΕΑΑΚ) που στόχο έχει μόνο τις επόμενες εκλογές, να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Να μην μπερδευτούμε από ψεύτικες συμμαχίες με τους μεγαλοκαθηγητές και τους πρυτάνεις που ποτέ δεν ήταν με το μέρος μας. Να στηριχτούμε στους μαθητές που χτυπιούνται και αυτοί, στους εκπαιδευτικούς και τον υπόλοιπο λαό.

  • Όλοι στις διαδηλώσεις, τις συνελεύσεις και τις καταλήψεις.
  • Αγώνας μέχρι την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
  • Δημόσιες και Δωρεάν σπουδές για όλους