ΗΡΑΚΛΕΙΟ | ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ: Όχι στα ηλεκτρονικά μαθήματα και το παρουσιολόγιο!

Τις τελευταίες μέρες μας έγινε γνωστό από συμφοιτητές μας στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΕΛΜΕΠΑ ότι σε κάποια εργαστηριακά μαθήματα που πραγματοποιούνται μέσω τηλεδιασκέψεων, οι καθηγητές παίρνουν κανονικά παρουσίες. Με βάση παράλληλα και την απόφαση που έχει τεθεί σε εφαρμογή σε διάφορα τμήματα της σχολής μας τα τελευταία χρόνια, εάν κάποιος φοιτητής ξεπεράσει τις τρεις απουσίες στα εργαστήρια, δεν έχει δικαίωμα να παρακολουθήσει το μάθημα για έναν ολόκληρο χρόνο, καθιστώντας έτσι τις σπουδές μας ακόμα πιο ανυπόφορες και την απόκτηση του πτυχίου μας έναν αγώνα δρόμου!

Υπάρχουν φοιτητές που δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν υπολογιστή ή λάπτοπ, που δυσκολεύονται οικονομικά να έχουν ακόμα και ίντερνετ και ζουν με τον φόβο των απουσιών, ακόμα και τώρα! Οι τηλεδιασκέψεις και οι παρουσίες στα εργαστήρια τι σημαίνουν για όλους αυτούς τους φοιτητές; Απόκλιση απ’ τα μαθήματα και παράταση των σπουδών τους!

Η επίθεση στην εκπαίδευση συνεχίζεται ολοένα και εντονότερη!
Μέσα από τους εντατικοποιημένους ρυθμούς στις σπουδές μας, τις τηλεδιασκέψεις, τις υποχρεωτικές εργασίες, την υποχρεωτική μας παρουσία στα μαθήματα από απόσταση με την «απειλή» ότι αν δεν ευθυγραμμιστούμε με την κατάσταση θα κοπούμε στα μαθήματα, και την διατήρηση της ύλης ως έχειν, μας δείχνουν ότι καμία πανδημία δεν θα σταθεί εμπόδιο στο να εξαπολύσουν την επίθεσή τους εις βάρος μας!

Ειδικά εν μέσω αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης, την οποία βιώνουμε, στην οποία πολλοί φοιτητές αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στις πόλεις από τις οποίες κατάγονται, ή πολλές φορές τους ανάγκασαν κιόλας- βλ. τους φοιτητές στις εστίες του Ιδρύματός μας-  και πρέπει αυτή τη στιγμή να είναι σε ετοιμότητα ως προς τα μαθήματά τους, έχουν δεν έχουν τα μέσα για να το κάνουν

Αυτό το συμβάν, όπως και τόσα άλλα που συντελούνται καθημερινά, δεν είναι μεμονωμένα γεγονότα. Απορρέουν από αυτό το σύστημα εξαθλίωσης, που ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις όπως τώρα, δείχνει ποιο είναι το πραγματικό του πρόσωπο.
Από τη μία βρίσκει ευκαιρία ακόμα και τώρα να περάσει τα αντιλαϊκά του μέτρα, με το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία που έχει κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τις 22/4. Παράλληλα επιδιώκει να παγιώσει λειτουργίες εις βάρος των φοιτητών και μετά την καραντίνα, όπως αυτή της τηλεκπαίδευσης, καθώς κάτι τέτοιο το βοηθάει να καλύψει τις τεράστιες ανεπάρκειες που υπάρχουν σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ρίχνοντας βαραίνοντας ξανά τις πλάτες μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών, φοιτητών.

Μας αναγκάζουν να «Μείνουμε σπίτι»  και να έχουμε «ατομική ευθύνη» για ό,τι προκύπτει. Από το να κοπούμε σ’ένα μάθημα γιατί δεν ήμασταν συνεπείς μέχρι να κολλήσουμε τον συνάδελφο μας επειδή δεν φορούσαμε μάσκα. Ο παρανομαστής όμως είναι κοινός και είναι ο εχθρός μας!

Το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας ας μην γίνει κανονικότητα! Ακόμα και στο τώρα μπορούμε να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις μαζί με τους συμφοιτητές μας που αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες, το λαό, τους εργαζόμενους. Δεν πρέπει να πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα της κρίσης του συστήματος. Να βγούμε μπροστά επιμένοντας και διεκδικώντας αξιοπρεπείς συνθήκες σπουδών, εργασίας, υγείας, ζωής! Οι αγώνες μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα!