ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. | Τμήμα Πληροφορικής: Εξεταστική για όποιον το σηκώνει η τσέπη του!

Βρισκόμαστε πλέον ,μετά από τον δίμηνο εγκλεισμό μας και λίγο πριν την εξεταστική περίοδο, στην «κανονικότητα» που μας έταζαν, με κύριο και πρωτεύον μέλημα του συστήματος την επανεκκίνηση των μηχανών της αγοράς και τη διασφάλιση των κερδών και των συμφερόντων τους. Σε μια περίοδο που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις των επιθέσεων του προηγούμενου διαστήματος στο κομμάτι της εργασίας , της υγείας και των σπουδών μας, η νεολαία καλείται να επιστρέψει στα έδρανα και οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς, την ίδια στιγμή που ο ιός συνεχίζει να μας απειλεί.

Λίγες βδομάδες πριν την εξεταστική περίοδο και με αρκετές σχολές να ανοίγουν τις πύλες τους για την πραγματοποίηση εργαστηρίων και κλινικών , πολλοί φοιτητές δεν έχουν παραλάβει ακόμα τα συγγράμματά τους και δεν έχουν ενημερωθεί για το πώς θα εξεταστούν. Η εγκύκλιος του Υπουργείου βέβαια έχει δώσει το πράσινο φως στα ιδρύματα να λειτουργήσουν κατά το δοκούν με τον κάθε καθηγητή να έχει την δυνατότητα να εφαρμόσει τον δικό του τρόπο εξέτασης του μαθήματος του, φτάνοντας την καθηγητική αυθαιρεσία να χτυπάει κόκκινο!

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. όπου μια σειρά από καθηγητές έχουν ήδη προβεί σε ανακοινώσεις για τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων σε διάφορα μαθήματα. Οι ταξικοί φραγμοί και η εντατικοποίηση εντείνονται, και η απόκτηση του πτυχίου μοιάζει ακόμη περισσότερο με έναν ανταγωνιστικό και μεγάλο αγώνα δρόμου.

Συγκεκριμένα , στο μάθημα Τεχνολογίας Λογισμικού ο υπεύθυνος καθηγητής του μαθήματος ανακοίνωσε στα παιδια ότι θα εξεταστουν εξ αποστάσεως με υποχρεωτική χρήση κάμερας και μικροφώνου έτσι ώστε να μπορεί να γίνει ταυτοποίηση του κάθε φοιτητή(μη τυχόν και βρίσκεται άλλος στη θέση του φοιτητή!) και ότι το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ μπορεί να βγάλει ανακοίνωση ότι όποιος δεν διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό δεν θα μπορεί να εξεταστεί. Στο μάθημα Δίκτυα 1 και Μικροηλεκτρονική που υπεύθυνος είναι ο ίδιος καθηγητής και στα δύο, ανακοινώθηκε η εξ αποστάσεως εξέταση των φοιτητών και όσοι γράψουν πάνω από 5 θα μπορούν να εξεταστούν προφορικά.

Στα Λειτουργικά Συστήματα,  ένα μάθημα που δίνεται στην εμβόλιμη εξεταστική του τρέχοντος εξαμήνου, ο καθηγητής ανακοίνωσε την προφορική εξ αποστάσεως εξέταση με χρήση κάμερας και μικροφώνου δηλώνοντας ότι οι φοιτητές θα πρέπει να μην καθυστερούν να απαντήσουν στα ερωτήματα του καθηγητή την ώρα της εξέτασης γιατί οι καθυστερημένες απαντήσεις δεν θα βαθμολογούνται. Να σημειωθεί , επί προσθέτως, ότι η εξέταση αυτή προβλέπεται στις 12 Ιουνίου ενώ η εξεταστική περίοδος που όρισε το ίδρυμα ξεκινάει 22 Ιουνίου και τελειώνει 24 Ιουλίου!

Η καθηγητική αυθαιρεσία ενόψει και της εξεταστικής οργιάζει και βλέπουμε τις διαθέσεις τους μεγάλη μερίδα φοιτητών να μείνει αποκλεισμένη απ’ αυτήν!

Μας καλούν σε μια εξεταστική η οποία με όποιους τρόπους και να διεξαχθεί θα είναι άδικη για τους φοιτητές.  Οι τηλε-εξετάσεις θα αποτελέσουν ένα καλοφτιαγμένο εργαλείο του συστήματος που θα γίνει η παρακαταθήκη για το μέλλον μας καθώς δείχνει ολοφάνερα την ταξική του υπόσταση με λίγους να μπορούν να ανταπεξέλθουν σ’αυτές. Στις δια ζώσης εξετάσεις κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί τους όρους διεξαγωγής είτε αυτοί αφορούν την υγεινομική πλευρά είτε την στάση των καθηγητών και της ύλης που θα φορτώσουν στους φοιτητές. Η ύλη των τηλε-διασκέψεων δεν υπήρξε προσβάσιμη για όλους τους φοιτητές, και εξακολουθούμε αρκετοί φοιτητές να μην έχουμε παραλάβει συγγράμματα. Όλα αυτά στο φόντο των βαρύτατων συνεπειών που επιβλήθηκαν σε μας και τις οικογένειές μας έπειτα από δυο μήνες πανδημίας.

Το σύστημα έδειξε, με αφορμή τον ιό, τις προθέσεις του να χτυπήσει ολοένα και εντονότερα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας. Βρήκε την ευκαιρία να εφαρμόσει την τηλε-εκπαίδευση, στρώνοντας το  δρόμο για την παιδεία των λίγων και εκλεκτών και χτυπώντας τα δικαιώματα μαθητών-εκπαιδευτικών-φοιτητών: επιπλέον ταξικοί φραγμοί και εντατικοποίηση στην παιδεία, ευκαιρία μέσω των τηλε-μαθημάτων για μείωση εκπαιδευτικού προσωπικού σε σχολεία σε απομακρυσμένες περιοχές σε μια επόμενη φάση. Εκπρόσωποι του συστήματος έβγαιναν και μιλούσαν για τα ηλεκτρονικά μαθήματα ως απάντηση στις καταλήψεις και τις απεργίες, επιβεβαιώνοντας γι’ άλλη μια φορά τις διαθέσεις των από πάνω να χτυπήσουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις ελευθερίες μας. Σήμερα μας καλούν να συμμετέχουμε σε μια εξεταστική-σφαγείο στην οποία μεγάλη μερίδα φοιτητών βρίσκεται ήδη αποκλεισμένη.

Να μην περάσουν τα σχέδιά τους! Να πούμε ενα μαζικό όχι στην εξεταστική-σφαγείο που προμηνύεται! Να δυναμώσουμε τις φωνές στους συλλόγους μας με την διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων σε υπάιθριους χώρους(με όλα τα μέτρα προστασίας) παίρνοντας αποφάσεις στην κατεύθυνση του αγώνα και της διεκδίκησης! Να μην χάσει κανένας φοιτητής το εξάμηνό του! Όχι στην παιδεία των λίγων!

  • Το εξάμηνο να θεωρηθεί λήξαν
  • Εργαστήρια και κλινικές να θεωρηθούν διδαγμένα
  • Τα μαθήματα να θεωρηθούν περασμένα χωρίς εξετάσεις
  • Καμία εξεταστική να μην πραγματοποιηθεί