Για το 21ο κάμπινγκ των Αγωνιστικών Κινήσεων και της Μαθητικής Αντίστασης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 21ο κάμπινγκ των Αγωνιστικών Κινήσεων και της Μαθητικής Αντίστασης, που πραγματοποιήθηκε στο κάμπινγκ Δίας στο Γύθειο. Για ακόμα μία φορά φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι διαμορφώσαμε τις διακοπές μας σύμφωνα με το τρίπτυχο Αυτοοργάνωση-Συλλογικότητα-Αλληλεγγύη, ξεκουραστήκαμε, διασκεδάσαμε και αναπτύξαμε πλούσια πολιτική συζήτηση.

Προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, για πρώτη φορά συστάθηκε υγειονομική ομάδα του κάμπινγκ με σκοπό την καλύτερη οργάνωση των μέσων και των μεθόδων προστασίας. Ενώ από πλευράς συστήματος είναι εμφανής η αδιαφορία για τις ζωές μας, προσπαθήσαμε συλλογικά να τηρούμε μέτρα προστασίας (μάσκες στο μαγείρεμα, τη διανομή φαγητού και το κυλικείο, τήρηση αποστάσεων ασφαλείας, συχνό καθαρισμό των χώρων κα) ώστε να περάσουμε τις διακοπές μας σε ένα όσο το δυνατόν πιο ασφαλές περιβάλλον.

Η πρώτη κεντρική εκδήλωση με θέμα «Στη σφαίρα της κρίσης και της πανδημίας: Η νέα γενιά μπροστά σε ιστορικές προκλήσεις» μπορούμε να πούμε πως ανταποκρίθηκε στην ανάγκη να επεξεργαστούμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιόδου της πανδημίας και τα δεδομένα που αυτή έχει παράξει. Λόγω των πυκνών και πρωτόγνωρων πολιτικών εξελίξεων του τελευταίου διαστήματος, η εκδήλωση είχε πλατιά θεματολογία, από τη διαχείρηση της πανδημίας από το σύστημα, την βαθιά κρίση που αυτή θα φέρει, την επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα, την εκπαίδευση και την εργασία μέχρι τις διεθνείς εξελίξεις και την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Η δεύτερη κεντρική εκδήλωση με θέμα «Μετωπική σύγκρουση στην εκπαίδευση: Θα σηκώσουμε το γάντι;» που πραγματοποιήθηκε με συνδιοργάνωση με τις Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών, ασχολήθηκε με την επίθεση που διεξάγεται στο δικαίωμα στην εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, καθώς και στην εργασία των εκπαιδευτικών. Πραγματοποιήθηκε πλούσια συζήτηση σχετικά με τους πρόσφατους νόμους για την εκπαίδευση και τα νομοσχέδια που προετοιμάζονται, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον χαρακτήρα και τις επιπτώσεις της τηλεκπαίδευσης αλλά και στον τρόπο με τον οποίο τα σχήματά μας επέλεξαν να κινηθούν το προηγούμενο διάστημα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και φέτος το εργαστήριο των μαθητών όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και η αναγκαιότητα πλατιάς κινητοποίησης των μαθητών, καθώς και το εργαστήριο για τα μέχρι πριν λίγο ΤΕΙ και τις επιπτώσεις που ακόμα βιώνουν οι σπουδαστές τους στη διαδικασία της ανωτατοποίησης και των συγχωνεύσεων.

Ακόμα, έγινε και εργαστήριο για το «Black Lives Matter», όπου συζητήθηκε συνολικά η ιστορία της καταπίεσης των μαύρων στην Αμερική και των κινημάτων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους αλλά και η σημερινή εξέγερση στην Αμερική μετά τη δολοφονία του George Floyd, οι αδυναμίες, η προοπτική και η αναγκαιότητά της.

Στο εργαστήριο για τη χιπ χοπ μουσική, που πραγματοποιήθηκε πρωτοβουλιακά, έγινε μία ιστορική αναδρομή από την ίδρυση της χιπ χοπ μουσικής μέχρι σήμερα και ακολούθησε ζωντανή συζήτηση για τη σύνδεσή της με τα προβλήματα των πιο φτωχών στρωμάτων της κοινωνίας και τη σχέση της τέχνης γενικά με τα κινήματα και τις διεκδικήσεις των λαών.

Επίσης, η προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο ασκός του Αιόλου» για τα αιολικά πάρκα προβλημάτησε έντονα και οδήγησε σε συζήτηση για την «πράσινη» ενέργεια και την αναγκαία απάντηση του λαού στα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Μία σημαντική στιγμή του κάμπινγκ ηταν η εκδρομή στον τόπο, λίγο έξω από τους Μολάους, όπου οι αντάρτες σκότωσαν τον Γερμανό στρατηγό Κρέντς και ως αντίποινο την πρωτομαγιά του 1944 εκτελέστηκαν οι 200 της Καισαριανής, όπου και έγινε αναφορά στη δράση του ΕΑΜ ΕΛΑΣ στη Λακωνία. Μετά, πήγαμε στη Μονεμβασιά, όπου χαλαρώσαμε και απολαύσαμε την ομορφιά του κάστρου και του τοπίου.

Παρόλο που στο φετινό κάμπινγκ δεν υπήρχε η δυνατότητα για διεξαγωγή πάρτι και γλεντιού για λόγους υγειονομικής προστασίας, δεν έλλειψε η διασκέδαση. Τον παλμό έδωσαν οι μουσικές βραδιές στην παραλία, τα διάφορα ομαδικά παιχνίδια, το εργαστήριο καποέιρα, το τουρνουά beach volley που αγκαλιάστηκαν από πολλούς συναγωνιστές.

Συνολικά, καταφέραμε μέσα σε ιδιαίτερες συνθήκες να οργανώσουμε συλλογικά τις διακοπές μας, να διασκεδάσουμε και να χαλαρώσουμε, φυσικά αναγνωρίζοντας τον υπαρκτό κίνδυνο της πανδημίας και λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα.

Το επόμενο ραντεβού με τους συναγωνιστές και φίλους που βρεθήκαμε στο κάμπινγκ και συνολικά με τον λαό και τη νεολαία είναι στους δρόμους, στις σχολές και τα σχολεία μας για να συμβάλλουμε στην αναγκαία όσο ποτέ δημιουργία εστιών αντίστασης!