Αγωνιστικές Κινήσεις και Μαθητική Αντίσταση: Κόντρα στο κλίμα του εθνικισμού και του σοβινισμού να προτάξουμε την αλληλεγγύη και τη φιλία!

Το κείμενο που ακολουθεί είναι ο χαιρετισμός που απηύθυναν οι Αγωνιστικές Κινήσεις και η Μαθητική Αντίσταση στη κοινή εκδήλωση με τους συντρόφους της Partizan στο 19ο κάμπινγκ τους.

Τούρκοι σύντροφοι και συντρόφισσες της Partizan,

Εκ μέρους των Αγωνιστικών Κινήσεων και της Μαθητικής Αντίστασης, σας εκφράζουμε τη μεγάλη μας χαρά που μπορούμε να μοιραστούμε αυτή την κοινή βραδιά και να έρθουμε σε επαφή και φέτος μέσα από τα camping μας.

Μέσα σε ένα χρόνο από την τελευταία φορά που ανταμώσαμε, πολλές επικίνδυνες εξελίξεις συντελέστηκαν στον πλανήτη και αρκετές αφορούν άμεσα τους δύο λαούς μας. Είδαμε τους ανταγωνισμούς των ισχυρών ιμπεριαλιστών ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσίας να δυναμώνουν και να διαπερνούν τις εξελίξεις σε όλη τη γειτονιά μας, από τα Βαλκάνια και το Αιγαίο, ως την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή.

Με αγωνία απευθυνθήκαμε στο λαό καταγγέλλοντας την επέμβαση των Αμερικάνων στη Συρία, το νέο αιματοκύλισμα του κουρδικού λαού και φυσικά τη μεγαλύτερη τραγωδία των τελευταίων ετών για τον λαό της Παλαιστίνης που πυροδότησε η απροκάλυπτη ενίσχυση του Ισραήλ από τις ΗΠΑ. Η απόφαση των ΗΠΑ να εστιάσει στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, με επίκεντρο το χτύπημα του ΙΡΑΝ, έχει ακόμη πολλές επικίνδυνες εξελίξεις να γεννήσει.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

οι λαοί όλου του κόσμου και η εργατική τάξη βρίσκονται αποδιοργανωμένοι και αντιμέτωποι με την πιο βάρβαρη επίθεση των δυνάμεων του συστήματος. Ο ελληνικός, όπως και ο τούρκικος λαός, υποφέρει από τη φτώχια και την ταξική εκμετάλλευση. Η ελληνική, όπως και η τούρκικη νεολαία προορίζεται να ζήσει έναν μαύρο κοινωνικό μεσαίωνα. Και στις δύο όχθες του Αιγαίου αγωνιστές διώκονται καθημερινά, και ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το τουρκικό φασιστικό καθεστώς ρισκάρουν άμεσα και διαρκώς τη ζωή τους.

Ανάμεσα στις δύο αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας, όλη αυτή την περίοδο, οι τόνοι ανέβηκαν επικίνδυνα. Εντάθηκε η ανησυχία όλων των δημοκρατικών προοδευτικών λαϊκών ανθρώπων ότι ο κίνδυνος ενός πολέμου στην περιοχή μας δεν είναι πια μακρινό σενάριο.

Ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός, ένας ανταγωνισμός αντιδραστικός και από τις δύο πλευρές, φέρει πάνω του τη σφραγίδα της εξάρτησης και επηρεάζεται από τις σύνθετες γεωπολιτικές ανακατατάξεις που υπερβαίνουν τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που έχουν τον πρώτο λόγο, δε διστάζουν να εκβιάσουν ωμά, πότε τη μία και πότε την άλλη πλευρά του Αιγαίου, ή να ενθαρρύνουν νέες τυχοδιωκτικές φιλοδοξίες αντίστοιχα και ανάλογα με τα συμφέροντά τους.

Ξέρουμε καλά ότι το ξέσπασμα ενός άδικου και αντιδραστικού πολέμου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα μετέτρεπε άντρες γυναίκες και παιδιά των δύο λαών σε κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, γι’ αυτό και έχουμε καθήκον να παλεύουμε πάση θυσία για την αποτροπή του.

Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτε από ψεύτικους σωτήρες και κυβερνητικές εναλλαγές. Η κυριαρχία και η στρατηγική μιας άρχουσας τάξης δε μεταβάλλεται με εκλογικά κόλπα, όπως απέδειξε περίτρανα η υπόθεση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Καμιά εκλογική αλλαγή, αντίστοιχα, δε θα λυτρώσει τους λαούς της Τουρκίας. Μόνο στηριγμένοι στις δικές τους δυνάμεις, με μαζικούς αγώνες, οι λαοί μπορούν να πετυχαίνουν νίκες.

Με αγωνία βλέπουμε και τις σύνθετες εξελίξεις στα Βαλκάνια, όπου ΗΠΑ-ΕΕ και Ρωσία συγκρούονται για την παρουσία και την κυριαρχία τους στη ματωμένη χερσόνησο. Είναι καθαρό ότι η συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Σκοπίων για το όνομα της πΓΔΜ είναι μια συμφωνία αντιδραστική που στήθηκε από τους Αμερικάνους και τους Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές. Στόχος τους ήταν να ξεκλειδώσουν την ταχύτατη ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό και είναι μια εξέλιξη που ενισχύει τους πολεμικούς κινδύνους στην περιοχή. Αντίστοιχα, οι τελευταίες συνομιλίες που άνοιξαν για το Κυπριακό, ακόμη κι αν έχουν προσωρινά παγώσει, είναι στην κατεύθυνση ενίσχυσης της παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με οποιοδήποτε τίμημα για τον τουρκoκυπριακό και τον ελληνοκυπριακό λαό.

Από την πλευρά της, η ξενόδουλη ελληνική άρχουσα τάξη προσδένεται όλο και πιο στενά στο Αμερικανικό άρμα. Η αναβάθμιση των ΝΑΤΟϊκών βάσεων, οι παραχωρήσεις στρατηγικών τομέων της ενέργειας και της οικονομίας, γίνονται συχνά με το πρόσχημα της αναβάθμισης του ρόλου της στα Βαλκάνια και της προστασίας από τον κίνδυνο τουρκικής εισβολής. Αυτή η πολιτική δηλητηριάζει καθημερινά το λαό με το φόβο και το ρατσιστικό μίσος. Η άνοδος ακροδεξιών και φασιστικών φωνών είναι μία ανοιχτή πληγή που υπηρετεί τον ιμπεριαλισμό και τους ντόπιους υποτακτικούς του και πρέπει να πάρει ουσιαστική απάντηση.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να χτίζουμε γερές σχέσεις ανάμεσα στους λαούς. Κόντρα στο κλίμα του εθνικισμού και του σοβινισμού να προτάξουμε την αλληλεγγύη και τη φιλία. Αυτό είναι ένα λιθαράκι στα θεμέλια ενός κοινού αντιιμπεριαλιστικού, αντιπολεμικού μετώπου των λαών με σημαία του τα συνθήματα:

ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΟΡΩΝ!

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ!

ΕΞΩ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ!

ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ!

Σύντροφοι και συντρόφισσες, ας γλεντήσουμε απόψε πιασμένοι χέρι με χέρι και ας είναι κάθε μας επαφή σήμερα, μια παρακαταθήκη στην πάλη μας αύριο.

ΖΗΤΩ Η ΦΙΛΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!